Magazin

Vajon honnan kapták a nevüket ezek a gyönyörű helyek?

Magyarország egyedülálló, turisták által is különösen kedvelt vidékei nem csak lélegzetelállítóan szépek, hanem remek kikapcsolódást, feltöltődést nyújtó bájos, romantikus kirándulási helyszínek is egyben. Azt láthatjuk, hogy ezeknek a területeknek a története is lenyűgöző. Őseink bölcs tudása, több évszázadra visszanyúló tudatos gondolkodása is megfigyelhető, többek között az elnevezésük kapcsán.

Milyen érdekességeket rejt pl. az Őrség, a Balaton, a Káli-medence, a Mátra, a Tisza-tó, a Vértes elnevezések?

Őrség

Fotó Kaprinyák Nikolett
Fotó Kaprinyák Nikolett

Az Őrség zömében Nyugat-Magyarországon található, a nyugati határvonalhoz nagyon közel eső történeti és néprajzi tájegység. Neve onnan eredeztethető, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére, tehát a határvédelmet szolgálta.

Kirándulótippek: 3 kihagyhatatlan látnivaló az Őrségben
Ajánlott szálláshelyek

 

Balaton

Balaton

Turistaparadicsomunk, a könnyen és gyorsan felmelegedő, gazdag élővilággal rendelkező „magyar tengerünk” elnevezése a szláv “blato” (=mocsár, láp, sár) szóból ered. Latin neve, a Lacus Pelso sekély tavat jelent, ez a gondolat köszön vissza a német elnevezésben is (Plattensee, platt = sekély).

Ajánlott szálláshelyek

 

Káli-medence

olzsi: A Káli-medence a Hegyestűről - indafoto.hu
olzsi: A Káli-medence a Hegyestűről – indafoto.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyöngyszeme a Káli-medence. Neve a honfoglalás körül itt letelepedett Kál nemzetség emlékét őrzi, hasonlóan a medence településneveihez (pl. Köveskál, Mindszentkálla – a fő képen, Szentbékkálla). Kővágóörs település nevének eredete a honfoglalásig vezethető vissza. Nevének utótagját onnan kapta, hogy a terület az Örs nemzetség szálláshelye volt, míg a településnév előtagja a helyi kőtenger malomköveknek való felhasználására utal.

Ajánlott szálláshelyek

Mátra

olzsi: A Káli-medence a Hegyestűről - indafoto.hu
olzsi: A Káli-medence a Hegyestűről – indafoto.hu

A Mátra első írásos említése 1150-ből maradt fenn, amelyben “Matra”-ként szerepel. Magyarország legmagasabb pontját is magában foglaló, varázslatos szépségű hegységünk nevének eredete még kissé bizonytalan, talán még a kelta korból öröklődött át. A helynevek sok esetben őrzik a hegytetők egykori funkcióját. A Hórakó nevű mélyedés például a nevét a benne sokáig megmaradó hóról kapta. A Galyatető korábbi neve Nagy-Galya, mely szlovák eredetű szó, jelentése: fátlan, füves hegy.

Ajánlott szálláshelyek

Tisza-tó

LACI13: Tisza-tó, Tiszafüred és környéke! - indafoto.hu
LACI13: Tisza-tó, Tiszafüred és környéke! – indafoto.hu

Legnagyobb mesterséges tavunk utánpótlását a Tisza, valamint a 10 öblítőcsatorna adja. Számtalan magyarázat született már a nevével kapcsolatban, annyi bizonyos, hogy az Ómagyar olvasókönyben a folyó pl. Titsa-ként szerepel. A megnevezés eredetét az ősi indoeurópai nyelvben látja az etimológiai szótár, ami talán egy “iszapos”, “sáros” értelmű. A római korban Tisia, hun kori, bizánci néven Tizas volt a neve. Bár a Tisza-tó alapvetően az Alföld öntözési rendszerének fejlesztését szolgálja, mégis több lehetőséggel kecsegteti a turizmus szerelmeseit is, hiszen a mesterséges kialakítás miatt a területe is rendkívül változatos.

Kirándulótippek: 5 izgalmas látnivaló a Tisza-tónál
Ajánlott szálláshelyek

Vértes

Teteneverdle: Vértes - indafoto.hu
Teteneverdle: Vértes – indafoto.hu

A Vértes a nevét egy történelmi esemény, az 1051-ben Magyarország ellen indított hadjárat következtében kapta. III. Henrik német-római császár csapata a hadjárat során pórul járt, ha az egész történetre kiváncsi vagy itt elolvashatod, a megmenekült katonák nagy örömükben, hogy megmenekültek a halál torkából, futottak haza, elhagyva felszerelésüket, elhajigálva pajzsaikat, fegyvereiket, vértjeiket. Vértjeik szinte beborították a hegyoldalakat. Éppen ezért a hegységet mind a mai napig Vértesnek hívják.

 

Kirándulótippek: 4 kirándulástipp az őszi Vértesben
Ajánlott szálláshelyek

Források: hhrf.org, wikipedia.hu, Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára, kovagoors.hu
Fotó: Herczeg Zoltán, Kovács Gáborné Katalin, mindszentkalla.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.