Magazin

Türkizkék harmónia a lakásban

A türkiz szín említésekor szinte mindenki a türkizkék tenger színére asszociál. Ez nem véletlen, hiszen ez a se nem kék, se nem zöld árnyalat éppen olyan megfoghatatlan és változó, mint a tenger vagy óceán színe.

pierre turquoise francia szó jelentése török kő, hozzánk a türkiz szó német közvetítéssel érkezett. Nevezik perzsakéknek is, ugyanis a legszebb türkiz féldrágakövek Perzsiából Törökországon keresztül kerültek Európába és ez az oka, hogy a szín használata is leginkább az arab kultúrában elterjedt.

A színekhez szimbolikus jelentést is társítanak, a türkiz többek között a kapcsolattartás, tömegkommunikáció, művészetek és más kifejezési módok (pl. tánc, zene, reklám, média, számítógép stb.) szimbóluma. A médiával, számítógéppel foglalkozók, műszaki találmányok iránt vonzódók, művészi hajlammal, jó nyelvérzékkel rendelkezők szívesen választják ezt a színt.

f. 12blueprints.com
f. 12blueprints.com

Elismerem, a türkiz használatához bátorság kell, de ha valaki egyszer beengedi a lakásába, soha többé nem fog a kék más árnyalatával dekorálni. És ne higgyétek, hogy csak a tengerparti házakban vagy más vízközeli nyaralóban mutat jól ez az árnyalat! Ennek bizonyítékaként most hoztam néhány kiegészítőt, bútort a türkiz különböző árnyalataiból, amelyek közül nyugodtan választhatunk darabokat a fürdőszobába, a nappaliba, sőt még a hálószobába is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.