Magazin

Történelmi séta Árpád-kori templomok között

Ahogy telik az idő és egyre idősebb vagyok, úgy értékelem jobban és jobban a régi épületeket. Csodálattal tölt el, ha meglátok egy Árpád-kori templomot, amely túlélt több háborút és évszázadok óta áll az eredeti helyén vagy romos, vagy felújított változatban.

Szerencsére Magyarországon nem panaszkodhatunk, hiszen viszonylag szép számmal maradtak fenn épületek a 11-13. századból, ezek közül most hármat szeretnék bemutatni, amelyek valamilyen szempontból különlegesek.

Feldebrő

A Mátra lábánál fekvő feldebrői templomot a XI. század első felében építették, eredetileg az Aba nemzetségi családi sírtemplomának készült. Különlegessége, hogy az építészeti stílus a nyugati és keleti kereszténység kultúráját ötvözi. Az eredeti templom a keleti, bizánci kereszténység centrális templomainak alaprajzi elrendezését követte (emiatt közelebbi rokonságot mutatott a grúz és örmény templomokkal), míg az altemplom nyugat-európai mintára készült. Utóbbi rész Magyarország korai építészeti emlékeinek egyik legkiemelkedőbb műemléke, köszönhetően az 54 alakzatból álló freskónak. Az érintetlenül maradt altemplom mai látogatható, egy lépcsőn juthatunk le a templom belsejéből.

800px-Feldebrői_templom 1280px-Stílusok_keveredése_Feldebrőn
F: wikipedia

Az eredetileg egyhajós épületet az Árpád-kor végén alakították át román stílusú háromhajós templommá, ekkor lett az eredeti centrális alaprajzú templom kereszt alakú. A későbbi évszázadokban többször is átépítették, a ma is látható egyszerű, falusi, barokk stílus 1743-ból való.

Cím: Feldebrő, Szabadság tér 1.

Nyitva tartás: A templom csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.
Szálláshelyek Mátra

Őriszentpéter

Az Őrség központjában, Őriszentpéteren található román stílusú templom 1230 körül épülhetett, majd a 14–15. században gótikus stílusban bővítették. Története során szolgált erődítményként, később protestánsok tulajdonába is került, a katolikusok 1730-ban, az ellenreformáció részeként kapták vissza. A Szent Péterről elnevezett templomot a 20. század elején Schulek János irányításával kívül-belül felújították, 1959-ben a tetőzetét javították.

Őriszentpéter

A templom különlegessége, hogy a kövek faragásának stílusa a jáki apátsági temploméhoz hasonló, kívülről nézve legfeltűnőbb jellegzetessége a nyugati fal közelében nyíló déli bejárat bélletes kapuzata. A középkori templomot nemcsak belül, de kívül is freskók díszítették. Ezek legtöbbje elpusztult, csupán a déli külső falon maradt meg néhány töredék. A 17. században a hajóban és a szentélyben bibliai idézeteket festettek fel, ezek ma is láthatók.

Cím: Őriszentpéter, Templomszer
Látogatás rendje tavasztól őszig:
hétfő–szombat: 9–17 óra
Vasárnap: 9:30–17:00
Ősztől tavaszig a kórusból látogatható a templom.
Szálláshelyek Őrség

Dörgicse

Ritka szerencsés település Dörgicse, hiszen területén 3 román kori templom(rom) is található. Ez annak is köszönhető, hogy a Veszprém megyei község több korábbi település egyesítésével jött létre, ez persze mit sem von le a hely értékéből.

A Szent Miklós tiszteletére felszentelt kisdörgicsei és a Boldogasszony néven ismert alsódörgicsei romtemplomok mellett a harmadik – és szerintem legszebb- Árpád-kori épület a Felsődörgicsén található Szent Péter templom.

Különlegessége, hogy a ma látható állapota valójában két templom – egy XI. századi (XII. századi toldalékkal) és egy XIII. századi rész – egymás mellé építésével jött létre. Kuriózumnak számít a korábbi rész patkó alakú apszisa is, amely egy római kori épület alapfalain nyugszik.

Dörgicse (1) Dörgicse (2)
Fotók: Kaprinyák Nikolett

A templomot a honfoglalás után megtelepedett Bogát-Radvány nemzetség építette, így “eredeti formájában” minden bizonnyal ez lehetett a környék első keresztény temploma.

Cím: Dörgicse, Fő utca
Szálláshelyek Balaton-Felvidék

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.