Magazin

Tökös Gasztrokalandok az Őrségben

2016. szeptember 23 – 25

Az Őrség elbűvülő falvai hepehupás szereivel, hagyományos portáival bármikor megérnek egy kirándulást, de ha szept. 23 – 25 között látogatunk el ide, a helyiek egyik legnagyobb eseményéről, a Tökfesztiválról sem maradunk le.

A történelmi Őrség falvaiban közel száz éves hagyományra tekint vissza az olajtök termesztése, és annak magjából a tökmagolaj sajtolása. Az őrségi tökmagolaj ünnepe az Őrségi Tökfesztivál idén 13. alkalommal kerül megrendezésre.

A “zöld arany” számtalan étel, saláta ízesítésének elmaradhatatlan kísérőjévé vált, de nem csak íze miatt hanem gyógyászati szempontból is jelentős. A hidegen sajtolt tökmagolaj nagyon sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Magas antioxidánst tartalma pedig kíválóan véd a szabad gyökök káros hatásaitól, lassítja az öregedési folyamatokat.

Joggal kapott tehát a tök több napos rendezvényt, négy helyszínén: Nagyrákoson, Őriszentpéteren, Magyarszombatfán és Szalafőn, változatos programok várhatóak.

Lesz múltidéző tökmagköpesztés, tök magolás, színes kirakadó vásár, kulturális programok, kicsiknek-nagyoknak “tökös” ügyességi-kézműves játékok, gasztroérdekességek mint pl. tökmagos őrségi kerek perec és mézeskalács sütés. Őriszentpéter szabadtéri színpadján koncertek, tökkirályválasztás, töklámpás-felvonulás.. nem tudom hányszor írtam le eddig a tököt. 🙂

Az őszi őrségi táj hihetetlen színeket, fényeket tud produkálni, a fesztiválon túl érdemes akár több napra is maradni és magunkba szívni a különleges hangulatot.

dedapam

Szállásajánló: a fesztivál közvetlen szomszédságában találjátok ezt a bájos vendégházat, öt szobával, központi konyhával, étkezővel, a pajtában nyári konyhával, nagy, kényelmes terasszal:

Hirdetés

DÉDAPÁM HÁZA VENDÉGHÁZ


Vendégház az Őrség kapujában, Kerkafalván. A faluban egyszerre van jelen a városi ember számára varázslatos nyugalom és a vidéki élet lüktetése. 


Képforrások, további információk:
http://www.orsegitokfesztival.hu/
https://www.facebook.com/orsegitokfesztival
http://www.oriszentpeter.hu/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.