Magazin

Töklámpás tévelygés: irány Ópusztaszer

2016.10.22

Ismeritek Ópusztaszer második legnagyobb (leghosszabb) nevezetességét?

Európa leghosszabb öko- labirintusát, a Csillagösvényt, az ország egyetlen tematikus útvesztős élményparkját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szomszédságában találjuk.

A 3,5 kilométer hosszú sövénylabirintus kacskaringós mintája a csodaszarvast idézi fel. A sövény telepítésének évétől számított 5. évében, azaz most érte el azt az optimális magasságot, hogy azt lehet rá mondani, ilyennek lett anno megálmodva.

csillagosveny3

Mellette találunk egy rövidebb távot is, az 1,2 km hosszúságú fűzfafonat-labirintust, melyet Tisza-parti füzek ágaiból fonták. Érdekes mintáját pedig egy honfoglaláskori övcsat ihlette.

csillagosveny6

A “zöld”vonalat követve az útvesztőket csak természetes anyagokból építették (fűzfa, fagyal). Az áram előállításához hasznosítják a napenergiát, míg az öntözés is víztakarékos csepegtetéssel valósul meg.

Kicsiknek, nagyoknak nagyszerű móka, hiszen számos más népies hagyományos játékok, logikai fejtörők, és egy játszótér is található az élményparkban.

csillagosveny2 csillagosveny1

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel, október 22.-én meghosszabított nyitvatartással (este 10-ig) ismét megrendezik a töklámpás éjszakai labirintusozást. 

Forrás, további infók: http://csillagosveny.com/

Aki több napra érkezne Ópusztaszerre, pl. egy hosszú hétvégére, más látnivalókat is érdemes beiktatni.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot bizonyára nem kell kiemelnem, számos fejlesztés történt az elmúlt években itt is. A “Lépj be a múltba – Történelmi időutazás Ópusztaszeren” projekt keretében pl. új kiállításokkal gazdagodott az Emlékpark. A Feszty-körképnek is helyet adó Rotunda ma már teljesen körbejárható, új látogatóközponttal, 21. századi technikával megvalósított interaktív játékokkal, tárlatokkal hívogat.

opusztaszer1 opusztaszer2

Forrás: http://www.opusztaszer.hu/

Csodálatos természeti jelenség ősszel a tömegesen megjelenő daru a szegedi Fehér-tónál.. Ha Észak-Európában már hűvösre fordul az idő, akkor erre a vidékre menekül a vonuló darvak egy része.
Nem ritka, hogy akár 30-40 ezer madár is éjszakázik a halastavakon.

darules

Október végén és november elején őszi “darules” programmal vár a Tisza-völgyi bemutatóház.
Forrás

Ajánlott szállás a környéken:

PLATÁNOS KÚRIA


Az elegáns kúria Budapesttől 1 órányi autóútra, Szegedtől mindössze 15km-re egy 30 hektáros birtokon található rétekkel és erdőkkel körülvéve. 4 stílusos, egyedileg berendezett franciaágyas szoba, és 2 családi lakosztály várja a vendégeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.