Magazin

Programajánló a pünkösdi hétvégére

Május 14-16-án ismét lesz egy szabad hétvégék, ezúttal egy katolikus ünnepnek, a pünkösdnek köszönhetően.

Mivel vasárnap mellett a hétfő is munkaszüneti nap, érdemes szabadtéri programok után nézni. Szerencsére országszerte számtalan érdekes rendezvény várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, most ezekből hoztam néhányat kedvcsináló gyanánt:

Pünkösdi Eljegyzés, Badacsony

Badacsonyban már hagyománynak számít a Pünkösdi eljegyzés, amely a Rózsakő legendájához kapcsolódik. Május 15-én, vasárnap a párok és vendégeik a badacsonytomaji Bazalttemplomtól felsétálnak a Badacsony-hegyre, a Rózsakőhöz, ahol ünnepélyes keretek között megtörténik a ceremónia. A legenda szerint ugyanis, ha egy szerelmes pár ücsörög egy kicsit a Rózsakövön háttal a Balatonnak, egy éven belül összeházasodnak és boldogan élnek, míg meg nem halnak.

f. badacsony.com
f. badacsony.com

Program: 11:00 Jegyespárok ünnepélyes köszöntése a Bazalttemplomnál Badacsonytomajon. Pünkösdi menet indulása lovas kocsikkal, útközben Pünkösd köszöntése énekkel, tánccal. A kijelölt megállóknál borral, finomságokkal kínálják a párokat és vendégeiket.
A rendezvény alatt lakodalmi játékokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, a jó hangulatról, vidámságról, énekről és táncról a Badacsonytördemic Táncegyüttes gondoskodik.

Az állomások:

Borbarátok Étterem – Bacchus Apartman&Borbarlang Vinotéka – Dísztér – Badacsony, Móló – Kisfaludy-ház Étterem – Rózsakő – Szegedy Róza-ház Irodalmi és Bormúzeum
13:00 Romantikus eljegyzés a szerelmesek kövénél, a Rózsakőnél, ahol a jegyespárok kapnak egy kézműves eljegyzési gyűrűt, hogy örökre emlékeztesse őket a Badacsonyban tett fogadalmukra.
14.00 Koccintás a jegyespárokkal a Szegedy Róza-háznál az eljegyzések borával, ahol a párok kívánság lufikat engednek el, majd sorsolásra kerül a badacsonyi hosszú hétvége.
14.30 Közös tánc a Tördemic Néptáncegyüttessel

További részletek: www.badacsony.com

Szalóki Tor-Túra, Egerszalók

A pünkösd előtti szombat egyik különleges eseménye a Szalóki Tor-Túra lesz, amelynek során népi gyerekjátékok, kézműves foglalkozások és kézműves vásár is várja az érdeklődőket. A túra lényege. hogy a falu vendégváró portáinál, a borospincéknél készült helyi ételkülönlegességekkel, házi sütivel és zamatos borokkal fogadják a vendégeket.

f. mindenamieger.blogspot.com
f. mindenamieger.blogspot.com

Program:
10.00           Pünkösdi Tor-túra megnyitó
10.15           Hagyományőrző kórusok műsora: Egerszóláti Menyecskék, Demjéni Vagányok Férfikórus
10.45           Egerszalóki lakodalmas játék: Rozmaring Asszonykórus, Borvirág Férfikórus Egerszalók és a Tekergő Együttes
12.00           Haraszti Julcsi és Haraszti Marcsi, a Fölszállott a páva énekes szólisták kategória győztes ikerpárjának műsora
12.00-16.00 TOR-TÚRA Szalóki ételkülönlegességek kóstolója vendégházaknál, pincészeteknél
15.15              Gyermekeknek / a Babszem Jankó Gyermekszínház előadása/
16.00              Miller Zoltán énekes nagykoncertje
17.00              Pünkösdi király/királynő avatás
17.30              Falra mászni  tilos!   /komédia/
18.30              Szívós Győző színművész Máthé Péter estje
20.00              Táncház a Tekergő Együttessel

További részletek: www.gyogyvizekvolgye.hu

26. Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozó, Pákozd

Pákozd környékét pünkösd idején elárasztják a színesebbnél színesebb sárkányok. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják az eregetést, de versenyt is szerveznek a saját építésű sárkányok között. Aki pedig csupán érdeklődik, május 14-15-én kedvére gyönyörködhet a látványban.

f. sarkanydomb.hu
f. sarkanydomb.hu

A sárkányok világa nagyon változatos, léteznek akár szél nélkül reptethető darabok, és vannak, amikkel vontatni is lehet. Léteznek két zsinóros irányítható sárkányok amikhez több mint 40-féle trükköt lehet megtanulni vagy 4 zsinóros irányítható, akár lebegni is képes precíziós sárkányok. A változatos méret és formaviláguk szemet kápráztató színekben ejtik rabságba tekintetünket. De sok az érdekes egyzsinóros is, ebből is lesz bőven.

Aki úgy dönt, hogy ellátogat a Sárkánydombra, érdemes plédet és elemózsiát vinni és egy piknikezéssel egybekötni a pünkösdi hétvégét.

További részletek: www. sarkanydomb.hu

Egyéb programok:
VI. Tihanyi Pünkösdi Pálinka Fesztivál 2016. május 14-16.
Pünkösdi Örökség Fesztivál, Szentendre, Skanzen 2016. május 15-16.
Hajdúszoboszlói Grillétel- és Sörfesztivál, 2016. május 13-15.
XXII. Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék, 2016. május 14-15.
Gourmet Fesztivál, Millenáris Park, Budapest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.