Magazin

Panorámás borteraszok a Balaton felett

A Balatont már rég nem a szabadstrandok, a Zimmer Ferik vagy a lángos-sült hekk választék miatt szeretjük. Igazi gasztronómiai forradalom zajlik a magyar tenger partján, ami nem csak az éttermeket, szálláshelyeket, hanem a turizmus teljes egészét is érinti.

Bár a “régi” Balatonnak is megvolt a maga szépsége, a mostani újhullám sokkal inkább a kedvemre való. Nem kell drága éttermekben enni ahhoz, hogy igazán minőségit és különlegeset kóstoljunk, sorra nyílnak a termelői piacok, végre trendi lett a “hazai”. A szálláshelyek terén elindult egy minőségi változás (ami nem mindig jelent árbeli növekvést is), és akkor még nem beszéltünk a borkultúráról, ami megadja az egész mozgalom zamatát.

A balatoni borvidék továbbra is Magyarország élvonalához tartozik, de a kiváló nedűk mellett a borászok egyre nagyobb gondot fordítanak a marketingre és a fiatalabb korosztály megszólítására is. Ennek egyik legjobb példája a borteraszok nyitása, melyekből szerencsére egyre többet találunk a Balaton körül.

Most három olyan helyet szeretnék a figyelmetek ajánlani, ahol minden adott: kitűnő borok, remek konyha és pazar kilátás a magyar tengerre. Érdemes felkeresni ezeket a pincészeteket és nem csak a nyári időszakban!

1. Homola Pincészet

homola2homola1

A Homola Pincészet összesen 11 hektáron termeszt szőlőt Tihanytól Alsóörsig, központja a Balaton-felvidéken, Paloznakon található. A történelmi szőlőkkel körülvett birtokon kapott helyet a Homola Borterasz, mely egész évben várja a vendégeket borkóstolásra vagy nagyobb rendezvényekre is.

További információk: http://homolapinceszet.hu/

2. Istvándy Borműhely

istvándy istvándy2

Az Istvándy Borműhely Badacsonytomaj egyik büszkesége, teraszuk egy 1900-as években épült badacsonyi villában kapott helyet. A panoráma Istvándyéknál is egészen elképesztő, balról az Ábrahámhegy, jobbról pedig a Badacsony tündököl a Tóti-hegyről nézve. Érdemes saját szemmel is megnézni!

További információk: http://istvandy-pinceszet.hu/

3. Szent Donát Borbirtok

szentdonat szentdonat2

Csopakon lassan fogalommá válik a Szent Donát Borbirtok, mely a település legmagasabb pontján, a Szitahegyen található. A kitűnő borok és a páratlan panoráma mellett 2015 tavaszától a Márga étterem gondoskodik a tökéletes vendéglátásról, így biztosak lehetünk abban, hogy a Szent Donátról senki nem távozik sem szomjan, sem pedig üres hassal.

További információk: http://szentdonat.hu/

Képforrás: Pincészetek facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.