Magazin

Őszi kalandozások Zebegényben

A Dunakanyar szerelmeseinek talán nem is kell bemutatni Zebegényt. Ez a tüneményes falucska a Duna bal partján fekszik, dombjairól esik a legeszményibb kilátás a folyóra és a vidékre. Nyáron persze csábítók a hűs habok is, de ősszel is könnyedén eltölthetünk ott akár 2-3 napot is. Látnivaló, csodálni való és barangolni való hegy-völgy akad bőven.

Fotó: Fróna Andi

Maga a táj mesés. A Börzsöny és a Dunakanyar találkozása igazán idilli és sétára hívogató: több túraútvonal közül is választhatunk. A kerékpárosok is örülhetnek, hiszen remek bicikli utak szövik át a vidéket. Felkapaszkodhatunk a Kálvária dombra, vagy a Sárkány dombra is – mindenhonnan szép a kilátás és akár még sárkányt is eregethetünk, ha ahhoz tartja kedvünk.

Persze a Duna parton is jóleső a séta és bár pancsolni már nem igazán kellemes, de a gyerekek tudnak kavicsot dobálni, kagylót-követ gyűjteni.


Fotó: Fróna Andi

De Zebegényben nem csupán az őszi tájat csodálhatjuk meg.
A Havas Boldogasszony plébániatemplom Kós Károly gyönyörű szecessziós temploma, ahol a benti színes freskókat is érdemes megnézni. Maga a templom sokszor zárva tart, de a bejárati rész nyitva szokott lenni, így a nagy üvegablakokon keresztül be tudunk kukucskálni, illetve a plébánossal is egyeztethetünk, ha nagyon szeretnénk bent is szétnézni (bővebb infók itt).


Fotó: Fróna Andi

A Szőnyi István emlékmúzeumot, a Maróti-villát, az Öreg malmot a Fischer közben és az eklektikus stílusú Dőry-kastélyt is érdemes megnézni, bár ez utóbbi magántulajdonban van, ezért csupán kívülről csodálható meg.

A falu egykori Fő utcáján a Dunára néző Napraforgó-házak tűnnek fel. A kékre festett, faszerkezetes sváb parasztházak is megérnek egy sétát. Itt működött a 30-as években a szegény gyerekeket segítő Zebegényi Virágegylet. A bájos házak ma utcakép és helyi védelem alatt állnak.

A templomtól indulhatunk a Kálvária-dombra. A felfele vezető szerpentinút mellett egy sziklafalba vájt kis szentélyt láthatunk, itt állt a falu első román kori temploma. A Sziklaszentély a hagyomány szerint eredetileg remetebarlang volt és maga a remete faragta a barlang falán látható Szűz Mária domborművet. Ma díszes homlokzat és kovácsoltvas kapu van a barlang előtt.

Fent a Kálvária-dombon kedves kis kápolnákat találhatunk, illetve az Országzászlót is. A közelben van az új, fából épült, kétszintes kilátótorony is, ahová szintén érdemes felcaplatni a mesés panoráma miatt. Furán hangzik, de a temető is szép, főleg a fekvése miatt.

A hajózás szerelmesei ne hagyják ki a Hajózástörténeti Múzeumot, ahol Farkas Vince magyar hajóskapitány emlékei vannak kiállítva: hajózással kapcsolatos szerszámok, felszerelések, festmények, relikviák, és sok-sok hajó-modell is.

Ki ne felejtsük a Hétlyukú vasúti hidat, ami a második legnagyobb viadukt Magyarországon és nagyon látványos.

Zebegényben nem kell tartanunk attól, hogy éhen maradunk: több jóféle falatozóból és étteremből választhatunk. Olcsóbb kis büfétől a fine dining étteremig minden ízléshez és pénztárcához passzolót találhatunk a faluban.

Érdemes eltölteni itt 1-1 rövid vagy hosszú hétvégét!
Ajánlott szálláshelyek

És ha már a hétvégéről esett szó: most szombaton, szeptember 29-én rendezik meg a 11. Tökvilág Fesztivált Zebegényben. Egész nap szuper programok várják a látogatót. Misztrál, Rutkai Bori, Kassai Odett koncert a kis- vagy nagyszínpadon. Tökfaragó, töklökő, tökmagpöckölő versenyek. Kézműves árusok és foglalkozások kicsiknek és nagyoknak. És sok-sok tökös étel és ital. Tökjó lesz, az biztos!

Írta – Vámos Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.