Magazin

Nyári programok a természetben

A nyári hónapok tökéletesen alkalmasak arra, hogy különböző fesztiválokon, koncerteken, szabadtéri színházi előadásokon töltsük el a szabadidőnket. De azok se keseredjenek el, akik csendesebb időtöltésre vágynak és szívesebben hagynák maguk mögött a városi forgatagot: most 3 olyan különleges programot hoztam, melyekben a főszereplő maga a természet!

  1. Tiszavirágzás

pozitivnap.hu
pozitivnap.hu

A Kárpát-medence leglátványosabb kérészrajzása látható a Tiszánál minden évben, a nyári napforduló idején. Ilyenkor a rejtélyes életű kérészek tömege néhány órára nászruhát ölt, hogy mintegy varázsütésre, az alkonyati órákban milliónyi tiszavirágként izgatottan keressék párjukat a víz fölött. Leírhatatlan, semmihez sem hasonlítható természeti jelenség, ami összehangolja a három évig az iszapban élő lárvák életét. Aki teheti, mindenképp nézze meg élőben is a Tisza folyó egyik legizgalmasabb természeti szépségét, megéri.

  1. Levendulaszüret

Kaprinyák Nikolett
Kaprinyák Nikolett

Minden nyáron 1-2 hétre önkéntes szüretelők lepik el a Tihanyi-félszigetet, hogy ők is részesüljenek a levendula csodájában. Mivel ez a gyógynövényünk különleges klímát igényel és Magyarországon csak kevés helyen terem meg nagyobb mennyiségben (pl. Pannonhalma, Tihany, Algyő stb.), ezért érdemes úgy időzíteni az utazást vagy a nyaralást, hogy még időben odaérjünk az ingyenes programra. A legtöbb helyen kosárdíjat kell csupán fizetni és magunk szüretelhetjük a levendulát, amit aztán megszárítva illatpárnának vagy más dekorációs célra is felhasználhatunk. Aki pedig fotót szeretne készíteni a végtelen levendulamezőkön, ez a legjobb alkalom! Fényképek szinte mindenhol ingyenesen készíthetők, érdemes ezt kihasználni, hiszen ilyen lehetőség csak évente egyszer adódik.

  1. Szentjánosbogár-rajzás

 joportal.hu
joportal.hu

Nem mindennapi jelenségnek lehetnek szemtanúi, akik június 15-től az alcsúti arborétumba látogatnak. A nyári időszakban kerül sor ugyanis a szentjánosbogarak táncára, amikor is az éj leple alatt több ezer apró repülő lámpás öltözteti fel fényével az arborétum fáit. A kis bogarak zöld fénye bevilágítja a kertet, lenyűgöző és misztikus hatást keltve ezzel. Jó hír, hogy nem kell egyedül bolyonganunk bogarak után kutatva, az arborétum munkatársai ugyanis túravezetés keretein belül mutatják be a fénylő szentjánosbogarak rajzását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.