Magazin

Hét tündér vára: Boldogkőváralja

A meleg tavaszi idő beálltával ismét sok kivételes szépségű kirándulóhely tárja ki kapuit, érdemes ismét felkerekedni! Itt van pl. a Zemplén, amely meseszép tájakkal, vadregényes várakkal, mesélő kastélyokkal is csábít. A Zempléni vártúra fontos és kihagyhatatlan állomása Boldogkőváralja, a hét tündér vára. Az impozáns várat a Hernád folyó völgyében, egy kimagasló sziklaormon találjuk, festői környezetben, a Zempléni Tájvédelmi Körzet szépséges vonulataival szemezve.

A vár nagyon jó állapotban van, folyamatosak a fejlesztések. Különlegessége a 2002-ben épített százméteres gyilokjáró, ahonnan fenséges kilátás nyílik a környező tájra. A vár pontos építési idejét nem ismerjük, első írásos említése egy 1282-ben kiláított oklevélben található, Castrum Boldua elnevezéssel. Azóta jelentős történelmi személyiségek is birtokolták, mint Hunyadi János, Károly Róbert, Mátyás király, Szapolyai János, Ferdinánd, de Balassi Bálint is lakta a várat.

A vár elnevezéséhez egyébként legenda kötődik, mely egészen IV. Béla uralkodásának idejéig nyúlik vissza.

A legenda szerint a muhi csata után a tatárok elől menekülő IV. Béla királyt egy Bodó nevű aszalósmester mentette meg azzal, hogy a királyt jobbágyruhába öltöztette és elrejtette a pincébe. Mikor a tatárok megérkeztek, Bodó süketnek- bolondnak tettette magát, így a tatárok hamar megunták az öreget és a király és kísérete is megmenekült. Bodó később hét lányával, hét szekéren Budára indult, hogy meglátogassa a királyt, vitt neki finom csemegéket, melynek az ínséges időkben nagyon megörült a király.

Hálája jeléül birtokot adományozott neki, azzal a feltétellel, hogy várat épít a birtok megvédésére.. Tanakodtak, hogyan tudnának egy ekkora várat építeni, mire Mári, Bodó legkisebb lánya találta ki, hogy mind a heten olyan nemes urakhoz mennek férjhez, akik felépítik a várat. A lányoknak valóban sikerült segítőkész férjurakat találni, és a vár 7 év alatt el is készült. A legenda szerint IV. Béla a lányok esküvője után szólt így: „E vár ezután Boldogkőnek neveztessék, mivel a hét szép leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb!

Október 29-ig minden szombat és vasárnap garantált programok lesznek: Kóborlovagok párbaj bemutató, jelmezes tárlatvezetés, állandó kiállítások, július elején barackos programok várják a vendégeket, míg augusztus első hétvégéjén tartják a már hagyománnyá vált Boldogkői várjátékokat.

Fotó: Olasz Viktória

A látogatás után a vár lábánál egy egyedi középkori étteremben lakomázhatunk, igazi szuper program kicsiknek-nagyoknak. Ha több napra maradnátok, ami a zempléni látnivalók számának tekintetében amúgy is javasolt, stílusos szálláslehetőséget a ☀Mandalaházban találtok.

Forrás, további infók: http://boldogkovara.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.