Magazin

Gasztro élmények a Mandalaháznál és környékén

A gasztroutazás célja, hogy megismertesse az utazókat a helyi régiók, tájegységek sajátságos és különleges gasztronómiájával. Most Viki, a Mandalaház házigazdája kalauzol el minket a Zemplén és azon belül is Boldogkőváralja környékére- lássuk mi jót is (t)ehetünk itt. 🙂 


Mi azok közé tartozunk, akik azt gondolják egy új hely megismeréséhez szorosan hozzátartozik a helyi gasztonómia is. A Mandalaházban fontosnak tartjuk, hogy vendégeinknek minél több olyan finomságot mutathassunk be, mely a környék termelőinek műhelyeiből kerül ki, helyi alapanyagok felhasználásával, helyi emberek kezei közül. Azt reméljük ha vendégeink visszagondolnak a nálunk töltött időre, a gyönyörű táj, kellemes szállás, szuper programok mellett az abaúji ízekre is emlékezni fognak. Néhány tipp hogyan lehet mifelénk kóstolva szórakozni.

A legjobb, ha a gasztroutazást nálunk, a Mandalaházban kezditek és megkóstoljátok a helyi termelők műhelyeiből összeállított reggelinket. Ami mindig lesz az asztalon, az természetesen nem lehet más, mint a gönci baracklekvár, de minél többször reggeliztek nálunk, annál több ízt kóstolhattok meg a házi gyümölcsös krémtúrótól kezdve a füstölt kolbászon át a házi szalonnás rántottáig.

Idén egy új dolgot is bevezettünk, a "Helyi ízek" kosarat, mely mindenféle finomságot tartalmaz azoknak, akik maguk szeretnék elkészíteni a reggelit vagy szívesen tennének egy kis házi szalámis szendvicset a hátizsákba a túrázáshoz. Vendégeink nagy kedvence lett!

A konyhánkban található „almáriumban” is találtok bőven kóstolnivalót A Bestillo pálinkák, Szarka Pince és Árpád-hegy Pince borai közé idén beköltöztek a göncruszkai Talentum Tangazdaság isteni mézei és az eredetvédett gyümölcsből készült Gönci baracklekvár is a Bestillo-tól. Sőt idén elhatároztuk, hogy mi is főzünk lekvárt! Májustól októberig friss, helyi gyümölcsök felhasználásával különleges lekvárokat készítünk. Ami már a polcokon sorakozik az a levendulás gönci barack-, reparbarás eper-, és étcsokoládés rumos meggylekvár.

Boldogkőváralján és környékén további gasztrokirándulást tehettek, pl. ide:

Pálinkaház, Ómagyar ízek, Ökatanya

Bestillo Pálinkaház - ahol a pálinkakészítés nem a cefrefőzénél, hanem a gyümölcsfákkal kezdődik
A Boldogkőváralján épült Bestillo Pálinkaház minőségi pálinkáival különleges ízélményt nyújt az idelátogatóknak. Különböző csomagok közül is választhattok, attól függően milyen és hányféle ízre vagytok kíváncsiak, de lehetőség van arra is, hogy a kóstolóhoz hangulatban, ízben harmonikusan kapcsolódó exkluzív ételválogatásokat próbáljatok ki. Itt azonban nem csak kóstolni lehet, hanem bepillanthatunk a pálinkafőzőbe is és megleshetjük, hogyan is készül kiváló alapanyagok felhasználásával Magyarország legfinomabb pálinkája!

Castrum Boldua – Egy falatnyi középkor
Aki Boldogkőváraljára érkezik szinte biztos, hogy felírta a kötelező látnivalók listájára a Boldogkői Várat. Mindenképpen érdemes egy napot eltölteni itt, különösen ha hétvégre tervezitek ezt a programot. Október végéig jelmezes tárlatvezetésen vehettek részt, sőt lovagi párbaj és „fegyvertapogató” is segít visszarepülnünk a középkorba. A vártúra végének kellemes záróakkordja lehet a vár alatti sziklatömbben található Castrum Boldua étteremben elköltött középkori lakoma.

Az ómagyar ízeket idéző ételeket itt fatányéron szolgálják fel, az isteni házi szörpök pedig agyagkupában kerülnek az asztalra. Az adagok is igazán lovaghoz méltóak, úgyhogy óvatosan rendeljetek! Igazi középkori élmény kicsiknek, nagyoknak, hiszen míg az ételre vártok lehetőség van kipróbálni az étteremben kiállított fegyvereket, pajzsokat is.

Csonkás Ökotanya – családi birtok állatokkal és házias ízekkel

Valahol mélyen mindenkiben ott szunnyad: így kellene élni! Ökotanya, sok gyerek, háziállatok, természet és természetesség, szeretet. Mogyoróska és Regéc között az út mentén bújik meg a Csonkás Ökotanya, ahol Heni és családja él, gazdálkodik.

Mikor először jártunk itt azt gondoltam nincs szüksége a Mandalaháznak “Pihentető hétvégék” csomagra, csak minden vendégünket elküldjük Henihez beszélgetni, és fél óra alatt garantáltan feltöltődik, és minden stresszt elfelejt, amint belép ide, a nyugalom szigetére. A családi birtokon az állatsimogató ingyenes és a “tárlatvezetés” is páratlan.

A gyerekek találkozhatnak a mangalicacsaláddal, akik külön kis birodalmat kaptak a tanyán. Van itt még csibe, kacsa, cica, kutya, sőt még tehenek is. A házigazdák szeretete, elkötelezettsége példaértékű, itt ismeretlenül is rögtön családtagnak érzed magad. A mangalica kolbász, szalámi, házi szörp, méz kóstolót nem szabad kihagyni! Itt minden mennyei és garantáltan bio!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.