Magazin

Monumentális buddhista emlék Zalában

Hihetetlen, hogy Európa egyik legynagyobb buddhista sztúpája (30 m magas, 24 m széles) egy eldugott Zala-megyei faluban, Zalaszántón található. A Keszthely környéki kirándulások kihagyhatatlan pontja, melyet 1993-ban maga a 14. Dalai Láma szentelt fel. Vallási hovatartozástól függetlenül mindenkit megérint a hely békés, nyugodt, energikus kisugárzása. November 18- 21 között elvonulós meditációs gyakorlatokkal várják az érdeklődőket.

Nézzétek meg a sztúpát a gyönyörű légifelvételeken!

Forrás

Ha már a környéken járunk, ide is érdemes “eltévedni”:

Rezi-vára, Rezi

rezi-var

A Keszthelyi-hegység északnyugati részén, a Meleg-hegy északi részén lévő dolomitsziklákon terül el Rezi vára. Ma már csak az egykori lakótorony keleti, a vár keleti és nyugati fala áll, az erődítmény többi része elpusztult. A vár falairól gyönyörű kilátás nyílik a Szántói-medencére, a buddhista sztúpára, a Balatonra és a Tapolca-medence vulkanikus tanúhegyeire.

Buruczki Ferenc Tanösvény, Vindornyaszőlős

vadlanylik

A Kovácsi-hegy leghíresebb földtani természeti kincse a Vindornyaszőlős melletti egyedülálló
bazaltutca, mely számos 5-15 méter magas oszlopot, barlangszerű hasadékokat rejt. Kitűnő túraútvonal.

Középkori templom és pincesor, Egregy

egregy-templom

A felsőörsi és a tihanyi altemplom mellett a harmadik épségben fennmaradt Balaton környéki Árpád-kori templom. A Hévízhez tartozó Egregy városrész bájos kis temploma mellett hangulatos szőlőhegyéről, és az itt található méltán népszerű borospincéiről ismert.

+1 Deák-kúria és múzeum, Kehidakustány

deak-kuria-kehidakustany

A gyönyörű barokk stílusú kúriát az 1740-es években építtette korábbi épületek elemeit felhasználva a Hertelendy család. A kúria 1808 és 1854 között Deák Ferenc otthona volt. Deák születésének 200. évfordulója alkalmából “A haza bölcse, Zala büszkesége” címmel nyílt állandó kiállítást tekinthetünk meg.

f. kirandulastippek.hu, wikipedia.hu, galériafotó: Ragnotti: Sztupa – indafoto.hu, Rezi: mklari: P8100043 – indafoto.hu, Egregy: korokesborok.heviz.hu, Deák-Kúria: itthon.hu

Elegáns falusi szálláslehetőség a környéken: Öreghegy – Vindornyalak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.