Magazin

A lillafüredi vízesés titka

A lillafüredi vízesés nem csak a legmagasabb, hanem a legismertebb vízesés is Magyarországon. Van azonban egy különleges titka, amit csak kevesen ismernek.

A 20 méter magasról függőlegesen lezúduló víz a közhiedelemmel ellentétben nem természetes úton jött létre, hanem emberi kéz alkotta. A híres Palotaszálló 1927 és 1930 között épült és ekkor alakították ki a Szinva-források felé elterülő parkban a botanikai ritkaságokból álló függőkerteket is. Mivel a Palotaszálló egy meredek emelkedő tetején található, ennek megerősítésére ki kellett alakítani egy támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert és az így keletkezett falon át jut le a patak a mai napig a Hámori-tóba.

A sétányról a korlát mellett egy ösvényen biztonságosan le lehet jutni a vízesés alá, az Anna-barlang felől pedig közvetlenül a vízesés lábához jutunk.

A vízesés minden évszakban csodás látványt nyújt. A nyári turisztikai szezonban gépi segítséggel emelnek át annyi vizet a Hámori-tóból, hogy a vízesés ilyenkor is működjön, télen pedig a megfagyott zuhatag jégcsapjai szolgáltatnak látnivalót a kirándulóknak.

a-hamori-to-a-lillafuredi-palotaszallo-tornyabol lillafured lillafuredi-vizeses lillafured-magyarorszag Niki fotók (2) Szinva-patak
Fenti képek forrás: Kepguru.hu

lillafured1930_szeretlekmagyarorszag.hu
Forrás: Szeretlekmagyarorszag.hu

Niki fotók (1)Niki fotók (3) Niki fotók (5)
További fotók: Kaprinyák Nikolett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.