Magazin

5 kirándulástipp a Somogyi-dombok közt

A Somogyi-dombság varázslatos településeiről kevesebb szó szokott esni, pedig egyre többen fedezik fel maguknak az igen változatos somogyi tájat és nem ritkán választanak egy békés falusi vendégházat pihenésük helyszínéül.

A csendes, még szinte alvó környék egyre-másra kezd életre kelni, az itt-ott már felbukkanó minőségi vendéglátás pedig még érdekesebbé teszi a régiót.

Mutatok néhány helyet a Balatontól délre, ahova érdemes elindulni kirándulni:

1. Deseda-tó

A Kaposvártól északra található 8 km hosszú Deseda-tó igen kedvelt kiránduló- vizisport és horgászközpontja a régiónak. A kerékpárútnak köszönhetően csaknem az egész tó körbebiciklizhető aszfaltozott kerékpárúton, télen a korcsolyázók látogatják. A tóba nyúló legnagyobb félszigeten arborétumot alakítottak ki, amely 2001 óta egy hídon keresztül megközelítve látogatható.

pacs425: Deseda #2 2013.07.01. - indafoto.hu
pacs425- indafoto.hu
MésziCRX: Ugró deszka - indafoto.hu
MésziCRX: Ugró deszka – indafoto.hu

2. Szennai-skanzen

A békés falu dimbes-dombos környzete már önmagában megér egy utazást, legfőbb nevezetessége az Európa Nostra-díjas szabadtéri néprajzi gyűjtemény. Rendkívül ritka, hogy a skanzen egy élő falu közepén lett felépítve.

tacsifoto: Mi virít itt? - indafoto.hu
tacsifoto- indafoto.hu
tacsifoto: Szenna - skanzen - indafoto.hu
tacsifoto – indafoto.hu

3. Zselici Csillagpark

A dombokkal és völgyekkel tarkított Zselicben úgy érezhetjük magunkat, mintha az ország egyik középhegységében járnánk. A Zselici Csillagvizsgálóban planetárium, távcsőkupola, kistávcsöves észlelő-terasz valamint éjszakai csillagnéző programok is várják az idelátogatókat.

Csillagpark2

Csillagpark1

4. Krisna- völgy

A Krisna-völgy Magyarország, sőt Közép-Európa legnagyobb és legszervezettebb öko-közössége. Biogazdálkodással több mint 30-féle zöldséget, gyümölcsöt, fűszert termesztenek a farm lakói. Jelszavuk “Egyszerű életmód, magas szintű gondolkodás”. Évente 25-30 ezer turista látogatja Krisna-völgyet, kívánságra a templomban idegenvezető kalauzolja őket körbe. Vegetáriánus étterem, és egy indiai ajándékbolt is várja a vendégeket.

5. Igal- Gyógyfürdő

Igal Külső-Somogy egyik leghangulatosabb, és -látogatottabb faluja. Főként a feltárt meleg vízének köszönhetően a gyógyulni és pihenni vágyó turisták körében rendkívül népszerű. A termáfürdő gyógyhatású víze segít mozgásszervi, keringési és nőgyógyászati problémák esetén.

Igal gyógyfürdő

Igal Gyógyfürdő

források: deseda.hu, skanzen.hu, zselicicsillagpark.hu, krisnavolgy.hu, igal.hu

Ajánlott, gyönyörű szálláshely a környéken: Babérliget Vendégház, Polány

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.