Magazin

Izgalmas látnivalók a Tisza-tónál

Egyre több ismerősömtől hallom mostanában, hogy nyáron a Tisza-tóhoz mennek strandolni, kirándulni vagy éppen wellnessezni, amin nem is csodálkozom, hiszen az utóbbi időben rengeteget épült és szépült ez a környék. Én még évekkel ezelőtt, az Ökocentrum felépítése előtt jártam Poroszlón, de azóta sokat változott a vidék és turistaszempontból is egyre csalogatóbbá válik, így aztán nincs mese, idén nyáron a saját szememmel is látnom kell újra a Tisza-tavat.

A Tisza-tó és környéke számos látnivalót kínál a természet szerelmeseinek, kicsiknek és nagyoknak, pároknak és családoknak egyaránt, ezért most öt olyan különleges látnivalót hoztam, amit mindenképp érdemes megnézni és kipróbálni, ha arra járunk.

1.      Tisza-tavi Vízi Sétány

01_vizisetany
Kép: vizisetany.hu

A 2005-ben átadott tanösvény a poroszlói Delfin kikötőből érhető el áprilistól októberig naponta induló rendszeres csónakjáratokkal, vagy a szerződött partnerek csónaktúráinak keretében a Tisza-tó több kikötőjéből. A pár perces hajóúttal megközelíthető tanösvényen a pallóút körülfut egy kis belső tavon, elvezet két madárvártához és egy megfigyelő toronyhoz is. Ha elfáradnak, a vendégek megpihenhetnek egy kis sziget árnyas padjain.

Rendszeres járatok indulnak: Delfin Kikötő, Poroszló (a szabadstrand mellett)

2.      Kalandsziget

Kép: www.kalandsziget.hu
Kép: www.kalandsziget.hu

A Tisza-tó közepén, Tiszafüreden található Kalandsziget erdei környezetben várja a sport és aktív szabadidő szerelmeseit. A 15 méteres mászótorony és kilátó, a száznál is több akadályból álló kalandpálya rendszer, a csúszópályák, a vízi játékok gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt remek kikapcsolódást ígérnek. De nem csak a mozgás, hanem a természet kedvelői is találnak kedvükre való elfoglaltságot, hiszen a Kalandsziget 18 hektáros területén egy pallón sétálva csodálható meg a sziget élővilága.

Cím: 5350 Tiszafüred, Kistisza utca 2.

3.      Tisza-tavi Ökocentrum

Kép: www.tiszataviokocentrum.hu
Kép: www.tiszataviokocentrum.hu

Poroszló legmodernebb épületét felröppenő madárról mintázott tornyáról már messziről felismerjük. Az Ökocentrum szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. 

Cím: 3388 Poroszló, Kossuth u. 41.

4.      Tiszaújvárosi Termálfürdő

A 2001-ben országos gyógyfürdővé minősített létesítmény 1200 méter mélyről jövő, 65 °C-os, viszonylag magas sókoncentrációjú (nátriumklorid és hidrokarbonát tartalmú) termális ásványvizet hasznosít. A víz elsősorban ízületi, idült nőgyógyászati és urológiai betegségek kezelésében hatékony, de stresszoldó hatása révén bárkit kellemesen ellazít, aki pihenésre vágyik a rohanó hétköznapokban.

Cím: 3580 Tiszaújváros, Szederkényi út 12.

5.      Tiszaigari Arborétum

Kép: www.nefag.hu
Kép: www.nefag.hu

Az ingyenesen látogatható botanikus kert ritka és különleges fafajtákkal és növényvilággal várja a látogatókat. A több mint 400 növényfajt bemutató arborétumot 1976-ban nyilvánították országos jelentőségű természetvédelmi területté, fő feladata, hogy megőrizze a hazai keményfaligetek megmaradt egyedeit és azokat a növénykert más hazai és tájidegen fajaival együtt gyűjteményjelleggel gondozza és fejlessze.

Cím: 5361 Tiszaigar, erdő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.