Magazin

4 kirándulástipp az őszi Vértesben

Ősszel különösen szép a Vértes, hófehér dolomitszikláit a színpompás cserszömörce lombozata díszíti, a hegység déli részén a botanikai és geológiai értékek védelmére hozták létre a Vértes Tájvédelmi Körzetet. A természeti szépségeken túl a Vértes tündéri falvai, a csönd, a nyugalom és tiszta levegő túrára, műemlékei és várai felfedezésre hívogatnak.

Következzen 4 kirándulástipp a Vértesben, amit vétek volna kihagyni ha erre járunk:

1. Vérteskozma

A hegység belsejében, völgyben megbúvó falu egyetlen, lejtős utcáját 60-70 jellegzetes 19. századi német parasztház szegélyezi. Végtelen nyugalmat árasztó hangulata révén rendkívül kedvelt üdülőfalu, a Vértes egyik ékköve. Akár Várgesztesről túrázhatunk ide egy kb. 7 km-es erdei szakasz megtétele után.

sasy: egy ház - indafoto.hu
cerezo: Lombok között - indafoto.hu
Martini: DSC 2479 - indafoto.hu

2. Föngyöskert Gyógyító Völgy – Vértesacsa

fongyoskert3

fongyoskert
A Vértes lankáinak őshonos fogínysorvadást megelőző gyógynövénye, a cserszömörce.

Egyedülálló gyógyászati tanösvény a Vértesben, ahol közel 250 gyógynövönnyel és a hagyományos magyar népi orvoslás sokrétűségével ismerkedhetünk meg, az egészségtudatosság jegyében bárkinek ajánlott program.

fongyoskert2

További infók: fongyoskert.hu

3. Csákberény – Csókakő körtúra

15 km-es körtúra a takaros, szép fekvésű Csákberényből a csókakői vár impozáns romjaihoz, majd vadregényes erdei szurdokokon át vissza a faluba. Csókakő népszerűségét erősíti, hogy keresztülhalad itt az Országos Kék Túra útvonala. A túra részletes leírása itt.

panelrambo: IMG 8347 (1280x836) - indafoto.hu

kilatas-kopasz-hegy

4. Kamalduli remeteség – Majk

A műemlékegyüttest az Észak-Vértes rengetegében találjuk. A némaságot fogadott szerzetesek életébe enged bepillantást a műemlék, melyet szigorú építészeti elv alapján építettek fel. Szimmetrikusan elrendezett épületei, cellái egykoron egy-egy remete lakhelyéül szolgáltak. A cellák ma egyébként üdülőként szolgálnak, az egyik ház pedig a múzeum, melyben megismerhetjük a kamalduli rend történetét.

fülemüle: Kamalduli szerzetesek cellaházai - indafoto.hu

bukkig: "Lesülés" - indafoto.hu

Egész napos program lehet pl. a Majkpuszta Kamalduli Remeteség meglátogatása, ebéd a Vendéglő a 4 Remetéhez étteremben a tóparton, a Gánti Bányamúzeum megtekintése, végül egy kiadós séta Vérteskozmán. 🙂

További infók: www.majkikolostor.hu

Forrás:  galéria “őszi táj” Klébert Antal, fongyoskert.hu, indafoto.hu (katt a képekre a forrás megtekintéséhez), wikipedia.hu, kirandulastippek.hu

Csodálatosan romantikus szálláshely a környéken:


A birtok 220 diófájával, gyönyörű panorámájával, 2 kis kőházikójával, a 4 stúdióapartmant magába foglaló vendégházával kedves állataival (köztük egy barátságos és játékos Border Collie kutyával), vidéki hangulatával minden látogató szívét rabul ejti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.