Magazin

3 kihagyhatatlan látnivaló az Őrségben

Az Őrség legfőbb vonzereje a természeti értékekben és a népi hagyományokban rejlik, ezekből szerencsére rengeteg érdekességet talál mindenki, aki a környéken jár. Mi márciusban széltében-hosszában bebarangoltunk Vas megyének ezt a szegletét, ezért még friss élményeim vannak azokról a helyekről, amiket mindenképp érdemes megnézni.

Mindent persze mi sem láttunk, de van 3 olyan hely, ami teljesen lenyűgözött és mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani.

Veleméri templom

A veleméri Szentháromság templom nem csak azért különleges, mert az Árpád-korban épült és több mint 800 év elteltével is fennáll és látogatható, hanem különleges fényjátéka miatt is megér egy látogatást. Néhány évvel, évtizeddel ezelőtt kutatások bebizonyították, hogy a keskeny ablakok által kibocsátott fényfoltok különféle jeles napokon az adott naphoz kötődő képekre vetülnek.

A nyári napforduló idején a szentély résablakán belépő első fénysugár a Madonna köpenye alatt menedéket kereső bűnösöket világítja meg. Napéjegyenlőség idején a fényjárás több kép egyidejű megvilágításával értelmezi az északi fal jelenetsorát, a déli ablakokon beeső utolsó fények pedig  egyszerre világítják meg Szent Lászlót és a keresztre feszített Krisztust.

A jelenet, amelyben Szűz Mária ölében ülő gyermek Jézus fogadja a három királyokat, a téli napforduló hajnalán világosodik meg. December 6-án Szent Miklós képét világítja meg a fény. A templomban belépőt kérnek, ám ezért cserébe idegenvezetés keretében hallgathatjuk meg a templom történetét és a fényjáték részleteit.

IMG_8976 IMG_8977 IMG_8987

Pankaszi harangláb

Pankasznak nincs temploma, van azonban egy értékes műemléke, az 1755-ben épített szoknyás harangláb. Az építmény fa szerkezete tölgyből készült, a harangot fazsindely védi, és maga az építmény rozsszalmából készült zsúp. Hasonló haranglábakat találunk a Magyarszombatfához tartozó Gödörházán és Nemesnépen is.

F: mapionet
F: mapionet

Szabadtéri falumúzeum Szalafőn

Az Őrségben járva Szalafő kihagyhatatlan látnivaló. A honfoglaláskor alapított falu hét dombra épült. Az egyiken, Pityerszeren – amely egy itt tömegesen előforduló pacsirtafajról kapta a nevét – található a skanzen, azaz a szabadtéri falumúzeum, ahol eredeti formájukban tekinthetők meg a tájegységre jellemző épületek.

A múzeum legfőbb értéke, hogy az itt található házak az eredeti helyükön állnak, így a régi Őrségre jellemző építési mód, az ún. szabad beépítési forma az 1700-as évekre jellemző állapotában tanulmányozható. A múzeumfalu érdekes programokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

IMG_8925 IMG_8926 IMG_8931

Fotók: Kaprinyák Nikolett

Ajánlott szálláshelyek Őrség

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.